Algemeen

jaap dekkers

visie

teamtraining

levenspad coaching

coaching in de natuur

inspirator in beweging

activiteiten

interview met Jaap

tarieven

contact

email

 


Interview 'Mens en Werk'

Door Marianne Apon

Jaap Dekkers traint en coacht vanuit zijn hart


“Het gaat niet om GELIJK, maar om GELUK”

Het mensenmens Jaap Dekkers heeft vele gezichten, omdat hij nou eenmaal al járen een niet onverdienstelijk acteur is, maar hij heeft maar één hart en dat zit op de juiste plek. Hij ondertekent zijn emailtjes dan ook steevast met HARTelijke groet. Jaap startte in 1996 zijn praktijk Dekkers Training & Coaching en leert particulieren en medewerkers van bedrijven te luisteren naar elkaar en naar hun hart. “Communicatie begint pas als je gaat luisteren en dat zijn we met z’n allen een beetje vergeten”, zegt Dekkers, een bevlogen coach die nou eens niet alleen de begaanbare paden wil bewandelen. “Een coach is een klimaatregelaar,die je de gelegenheid geeft je angsten en emoties uit te spreken. Bij mij staat de mens centraal, mag hij zichzelf zijn.”

Jaap op scooter

‘Ken ik je misschien ergens van’ klinkt zo cliché, maar ik vraag het toch als ik trainer en coach Jaap Dekkers voor het eerst de hand druk. Ik graaf in mijn veelbewogen verleden, maar het kan overal van zijn. Want ik ontmoet nog wel eens iemand en Jaap Dekkers heeft er in zijn lange werkzame leven ook alles aan gedaan om op te vallen. Positief bedoeld natuurlijk.
“Misschien van Van Gend en Loos”, probeert Dekkers bescheiden. En wat blijkt?! Jarenlang was hij het ‘boegbeeld’ van dit transportbedrijf en prijkte er een vrolijke levensgrote afbeelding van Dekkers op alle wagens van Van Gend en Loos, maar hij deed ook commercials voor de Rabobank, Omo-Power en Hertog IJs en speelde in Kromme Jongens en The Sound of Music van Joop van den Ende. “Daar heb ik nog zanglessen voor genomen,” lacht Dekkers prettig. “Maar ik heb niet zoveel met de glitter en glamour van het musical gebeuren. Ik ben een ‘die hard’ van het echte toneel. Heb nog stiekem gehoopt op een professionele carrière, maar men zat niet te wachten op Japie Dekkers, die ook geen zin had om bij de telefoon te gaan zitten wachten op een rolletje.”

Mijn passie achterna

“Ik ben van huis uit gymleraar en heb als zodanig in het lager en middelbaar onderwijs gewerkt. Vervolgens werd ik stafmedewerker en trainer bij de landelijke dienst Beweging Recreatie en Spel ( BRES). Om eerlijk te zijn had ik dat in 1996 wel gezien. Ik ben toen ‘the ratrace’ ontvlucht en mijn passie achterna gegaan. Vanaf die tijd heb ik mijn ervaringen als trainer gebruikt op een manier die beter bij me past. Niet om mensen te láten bewegen, maar om een vertaalslag te maken en een antwoord te vinden op de vraag ‘wát beweegt een mens?’

Ik geef diverse trainingen aan particulieren en bedrijven. Ik voel heel sterk de drang om mensen te begeleiden, maar met het hart. Je hebt trainers en coaches die heel concreet zijn, die brengen op dag één het hele coachingtraject al op een sheet uitgewerkt op een flipover mee. Ik kijk eerst wat er leeft in een groep werknemers bijvoorbeeld en ga daar dan mee aan de slag. Ik ga met ze naar buiten, lekker langs de vloedlijn lopen, met ze spelen.

Zo heb ik ondernemingsraden van grote bedrijven getraind. In zo’n groep is het belangrijk dat je van elkaar weet waar je voor staat. Samen sterk, hè! Havenarbeiders heb ik tot elkaar gebracht, met elkaar in gesprek gebracht. Weet je er is heel veel boosheid onder de mensen. En het gaat helemaal niet om gelijk, maar om GELUK!

Nu met die crisis focussen mensen zich op alles wat niét goed gaat! Daarmee creëer je in de wandelgangen een cultuur van negativiteit. Ik adviseer: ‘Ga nou voor de verandering eens wat goéde geruchten verspreiden. Dan zal je zien hoe snel een bedrijf verandert, in positieve zin natuurlijk hè?! Natuurlijk is het belangrijk dat er winst wordt gemaakt, maar ik zou zeggen: ‘Gebruik de economische crisis nu eens om meer te investeren in menselijk kapitaal, wees zuinig op je mensen.”


Geluk kun je afdwingen

Jaap Dekkers heeft zich de levenskunst eigen gemaakt om de dingen te doen die hij leuk vindt. “Geluk kun je afdwingen. Natuurlijk lukt het mij ook niet om elk uur van de dag de ‘blije rijder met de vliegjes op de tanden’ te zijn. Maar positieve gedachten leveren uiteindelijk altijd een positieve uitkomst op. Het vergt alleen wel geduld en volharding. Pfff, dat weet ik ook maar al te goed.....Dat is niet altijd even makkelijk in het leven van alle dag We willen het vaak nú en onmiddellijk...een soort ‘magnetron mentaliteit’ zullen we maar zeggen. Mijn ervaring is dat dat meestal niet werkt.

Kijk naar de natuur, de boer zaait in het voorjaar om in het najaar te oogsten en vertrouwt daar ook op. Wij zijn de band met de natuur door de waan van alle dag een beetje kwijtgeraakt...en beseffen steeds minder dat we oogsten wat we zaaien.

Kijk maar eens om je heen. Je hoort mensen zo vaak verzuchten: ‘dat heb ík weer’ of ‘dat gebeurt mij nou áltijd’. En dat klopt ook omdat ze het onbewust steeds weer zelf creëren door de negatieve aandacht die ze het geven! Er is een motto dat zegt: ‘als je blijft doen wat je altijd al deed dan krijg je wat je altijd al kreeg....’ hahaha, kan je het nog volgen?” informeert Dekkers en dan weer serieus: “Het is wel heel erg waar. Wanneer je écht iets wilt veranderen zal je op een andere manier tegen zaken aan moeten kijken. Dan ga je dingen vanzelf ook anders doen, vertrouw daar op!”
Krijg ik me daar toch ongevraagd nog een stukje coaching mee!

Zinspiratiedagen

Ook kennismaken met Jaap Dekkers? Dat kan tijdens de bijeenkomsten die Dekkers de titel ‘Thuis in dialoog’ heeft gegeven. Voor mensen die in een warme huiskamersfeer willen praten over uiteenlopende onderwerpen die de deelnemers ook zelf kunnen aandragen, Het kan dan gaan over bijvoorbeeld, ‘een andere kijk op gezondheid’ of het thema ‘een betere wereld begint bij jezelf’. Jaap Dekkers: “Daarnaast organiseren we weer Zinspiratiedagen voor managers en leidinggevenden, die zichzelf en elkaar willen ontmoeten in een rustige en inspirerende omgeving. We gaan op zoek naar antwoorden op de kernvragen van het leven: ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘hoe bereik ik dat?’. Dit gebeurt op een originele en ludieke manier op steeds wisselende locaties. Dit kan zijn: ‘back to basic’, terug naar de natuur of creatief, uitnodigend, speels dan wel verstillend, relaxt of beschouwend. Op integere wijze houden we elkaar een spiegel voor. Om de sfeer vertrouwd en persoonlijk te houden werken we met groepen niet groter dan 7 deelnemers. Half december staat de eerste zinspiratiedag gepland.”

Een optimistische inspirator

“Hoe ik mezelf zou omschrijven? Tsja, enthousiast, soms een beetje ongeduldig, passie, gevoel voor humor, integer, een inspirator en een optimist. Ja, ik kan echt genieten van kleine dingen en ga altijd mijn hart achterna!” zegt Jaap en zijn blauwe ogen stralen. Ik persoonlijk kan er nog aan toevoegen dat ik gesproken heb met een warme, hartelijke man die het liefst iedereen zou willen leren meer naar z’n hart te luisteren.
www.pro6.nl
Bezoek de vormgevers!